A következő hetekben sorra vesszük azokat az országokat, amelyek valamilyen formában már elkezdtek kampányolni a másfél méteres előzési oldaltávolság ügyéért. Olyan videókat gyűjtöttünk össze, amelyek többnyire valamilyen ötletes módon próbálják felhívni a figyelmet a biztonságosabb együtt közlekedésre. Az első alkalommal a Brit-szigeteken jártuk körbe a témát.

Írország

A Road Safety Authority, vagyis az írországi közúti biztonsági hatóság céljai egyszerűek: biztonságosabbá tenni a közlekedést mindenki számára, valamint 30%-al csökkenteni a balesetek, sérülések és halálesetek számát. A következő videójukban is egyszerű az üzenet: tartsuk meg a megfelelő távolságot, ha bringást előzünk.

Az írországi Wexford megyei kerékpárosok kisfilmjükben hangsúlyozzák, hogy az utakat mindenki egyenlő joggal használhatja, legyen szó autósról, vagy bringásról. Továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy egy kerékpárosnak több akadályt kell kikerülniük az utakon: kátyú, csatorna, szemét, és erre az utóvezetők legyenek tekintettel.

Skócia

Térjünk át Skóciára. A skótok viccesre vették a figurát. Készítettek egy videót, aminek a fő mondanivalója, hogy bánj úgy a kerékpárossal mintha egy ló lenne. Kár több szót pazarolni, a képek önmagukért beszélnek.

A végére pedig egy nagyon aranyos és elgondolkodtató felvételt hagytunk szintén Skóciából. Minden résztvevő példásan viselkedett, valahogy így kéne ennek működnie. A lényeget a 2. perc után érdemes keresni.

Ha ismersz ilyen videókat, akkor kommentben oszd meg velünk, hogy mások is láthassák mennyi ötletes formája van annak, hogy felhívjuk a figyelmet egy aprónak tűnő, de minden kerékpárral közlekedő számára életbevágóan fontos dologra.