Május 8-án megyei előzési oldaltávolság kampányba kezdett a Kerékpáros Miskolc Egyesület a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal összefogva. A helyi kampány – amiben több szakmai partner is szerepet vállal – célja, hogy felhívják a figyelmet a 1,5 m-es minimális előzési távolságra.

A kampány része egy megyei roadshow, ahol öt városban látványos bemutatóval érzékeltetik, milyen mikor egy autóbusz, vagy más gépjármű nem megfelelő oldaltávolsággal előzi meg a kerékpárost. Miskolcon, Tiszaújvárosban és Encsen már lezajlott, augusztus 11-én Mezőkövesden, szeptember 8-án pedig Ózdon lehet még kipróbálni a görgőkre erősített kerékpárokon, hogy milyen, mikor előzésnél nincs meg a kívánt oldaltávolság . A roadshow mellett egy online kérdőív is kitölthető a témában, a Magyar Közút Nzrt. Megyei Igazgatósága pedig 4 db, a kampány üzenetét hordozó óriástáblát állít fel a közutak mentén.

A kampány során mérőkerékpárral leállításos oldaltávolság mérést is végeznek, aminek első tapasztalata, hogy sok gépjárművezető nagyon pontatlanul becsüli az előzési oldaltávolságot. Az egyik eredmény lehet, hogy segít a gépjárművezetőknek a biztonságos előzési oldaltávolság helyes megválasztásában, így könnyebbé, együttműködőbbé válik a közlekedés, anélkül, hogy a gépjárművek veszélyeztetnék a kerékpárosokat. Másrészt a kerékpárral közlekedőknek javulhat az objektív és szubjektív biztonságérzete, aminek hatására a kerékpárosok száma is növekedésnek indulhat. A kampányindító rendezvényről részletes összefoglalót készített a szerencsi Globo Televízió.