Te hova ülnél egy moziban, ha minden szék szabad, kettőt kivéve? És beülnél a jacuzziban közvetlenül valaki mellé, ha egyébként az egész medence üres? A személyes terünk mindannyiunknak más, de mindannyian ügyelünk rá, hogy megőrizzük.. Ez az utakon sincs másképp. Eheti videós gyűjtésünk során az Amerikai Egyesült Államok kampányaiból szemezgettünk. Ami közös bennük, az a 3 lábban (3 feet, ez körülbelül 90 centi) meghatározott minimális előzési oldaltávolság.

Kalifornia

Fresno, Kalifornia

Fresnoban hagyományosabb megközelítést választottak a kerékpáros közlekedés biztonságának javítására. A kisfilm az autósok és a kerékpárosok számára is felhívja a figyelmet azokra a kötelezettségekre, amiknek betartása szükséges a balesetmentes közlekedéshez. A gépjárművezetők egyrészt figyeljenek a megfelelő oldaltávolságra, a parkolás utáni ajtónyitásra, valamint ne adjanak „jobbhorgot” a kerékpársávban egyenesen haladó kerékpárosnak. A bringások pedig közlekedjenek a menetirány szerinti jobb oldalon, és vegyék figyelembe a lámpák és a táblák jelzéseit. Mindkét fél közlekedését segíti, ha a kerékpáros is rendelkezik megfelelő világítással korlátozott látási viszonyok közt. Végül a legfontosabb talán a szemkontaktus keresése, hiszen ha ez megvan valószínű az autós is észlelt minket és kevéssé valószínű, hogy figyelmetlenségből fog elütni minket.

Westchester, New York

A kerékpárosok és a gyalogosok a barátaink, családtagjaink, szomszédjaink, akik szintén haza szeretnének jutni épségben. Ezért is kell vigyázni rájuk az utakon és megfelelő oldaltávolsággal előzni őket. Ez igaz az autós kerékpáros, és a kerékpáros gyalogos viszonyra is. Bringával nem mindig lehet az út jobb oldalán menni a különböző akadályok miatt, emiatt fontos a biztonságos, – jelen esetben a 3 lábnyi – távolság megtartása. Ami különleges, és magyar szemmel érdekes lehet, hogy a duplazáróvonalat is átlépheti az autóvezető, ha csak így tudja biztonságosan kikerülni a bringást. Vajon nálunk is szükség lenne erre a szabályra?

Jacksonville, Florida

Tömör, velős üzenet. Ha egy állatot (jelen esetben egy plüss teknőst) minél nagyobb ívben kerülünk ki, akkor a bringásokat miért nem? De az állatot sok mindennel helyettesíteni lehetne: traktor, lovaskocsi, vagy bármilyen lassan haladó jármű. Őket sem szoktuk centizni, a kerékpárosokkal se tegyük.